Megnyílt a Görögkatolikus Ifjúsági Központ

2013.03.14

Régi álma vált valóra a magyar görögkatolikus ifjúságnak azzal, hogy március 12-én saját iroda- és közösségi helyiséget nyithatott Beregszászban.
A város központjában, az egykori Aranykalász épületében lévő - egyelőre csak bérelt - terem ünnepélyes átadásán részt vett Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke, Béres Péter, az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Hittudományi Akadémia rektora, Demkó Ferenc, a Beregszászi Esperesi Kerület esperese, a kerület papsága, a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) és a főiskolai GörögKör több tagja, valamint a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum tanárai és diákjai.
Luscsák Nílus segédpüspök vágta át a jelképesen kifeszített piros-fehér-zöld szalagot, majd szentelte meg a helyiséget.
Demkó Ferenc esperes beszédében felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a központ működésével a görögkatolikus egyház immár nemcsak a templomban, hanem a civil életben, a hétköznapokban is jelen tud lenni.
Lődár Jenő atya, a GISZ elnöke a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye vértanúit állította a mai fiatalság elé példaképül, Marosi István, a GörögKör vezetője pedig az Úr szőlőmunkásainak nevezte a mai ifjúságot.

A Görögkatolikus Ifjúsági Központ működtetésére szolgáló anyagi háttér nagy része a február 2-i beregszászi görögkatolikus jótékonysági farsangi bálon gyűlt össze. A helyiség hétfő, kedd és csütörtök napokon 10.00 és 15.00 óra között lesz nyitva, helyet biztosítva a GISZ, a GörögKör, valamint az esperesi kerület foglalkozásainak.

Kárpátalja.ma
Marosi Anita