Máriapócsra érkezett a kárpátaljai görögkatolikusok kiállítása

2016.05.12

A "25 éve szabadon - a Kárpátaljai Görögkatolikus Egyház helytállása és tanúságtétele" című kiállítás Budapest, Kisvárda és Nyíregyháza után Máriapócson is megtekinthető.

A kárpátaljai görögkatolikus egyház XX. századi történetét bemutató tárlatot május 7-én nyitották meg a búcsújáró hely Családvár kiállítótermében.

A kiállítás a kárpátaljai görögkatolikusok sorsát ismerteti a második világháború utáni üldöztetéstől és betiltástól kezdve az 1949−1989 közötti föld alatti egyház működésén át egészen a rendszerváltással bekövetkező legalizációig, valamint napjainkig.

A jelenlévőket először Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája köszöntötte, majd Milan Šášik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke és a kárpátaljai születésű Szocska Ábel apostoli kormányzó szólt az egybegyűltekhez. A tárlatnyitót megtisztelte jelenlétével Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, aki szintén szólt a kiállításra érkező közel száz kárpátaljaihoz, valamint az anyaországi érdeklődőkhöz.

Ezt követően Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke tartott nyitóbeszédet, majd Marosi István, a beregszászi Rákóczi-főiskola lelkésze mutatta be a kiállítás anyagát.

A tárlat szemléletesen mutatja be a modern egyházüldözés elemeit: a vallatószobát, a koholt vádakat, az igazságtalan ítéleteket, a Gulagot. Megismerkedhetünk a tanúságtevő görögkatolikus papok sorsával, az illegalitásban működő, majd újjáéledő egyház történetével.

A szögesdróttal, régi kegytárgyakkal, könyvekkel és számtalan fényképpel illusztrált kiállítás anyagát a Rákóczi-főiskolán működő főiskolai lelkészség, a GörögKör állította össze és 2016. június 15-ig tekinthető meg Máriapócson.

Marosi Anita

Kárpátalja.ma