Magyar liturgia a beregszászi görögkatolikus templomban

2016.10.26

Az elmúlt hónapokban sokat hallhattunk a Beregszászi Görögkatolikus Egyházközség papváltással járó problémájáról, az ezzel kapcsolatos − nemegyszer igen indulatos - véleményekről.

A rend helyreállítása és a kedélyek megfékezése érdekében Milan Šašik püspök a kétnyelvű közösség élére szeptember 18-i hatállyal Szabó Viktor görögkatolikus papot nevezte ki. A técsői származású, ukrán anyanyelvű, ám magyarul is jól beszélő lelkészt 2008-ban szentelték fel. Utolsó parókiája a Huszti járásban lévő Száldoboson (Szteblivka) volt.

Viktor atya a beregszászi beiktatása óta az ószláv és az ukrán nyelvű szent liturgiák mellett magyarul is végez szertartásokat. Vasárnaponként reggel nyolc órától kezdődik a magyar nyelvű istentisztelet.

Emellett a Rákóczi-főiskolán működő görögkatolikus lelkészség, a GörögKör vezetője, Marosi István atya csütörtökönként délután öt órától tart liturgiát a Sevcsenko utcai templomban. Az Ortutay Elemér Szakkollégium és a Görögkör tagjai mellett minden görögkatolikus hívőt elvárnak és szívesen látnak a szertartáson.

Érdeklődni Szabó Viktor (tel.: +380974716879) és Marosi István atyáknál (tel.: +380508255542 ) lehet.

Marosi Anita

Kárpátalja.ma