Könyv- és filmbemutatót tartottak a Rákóczi-főiskolán

2017.11.30

Könyv- és filmbemutatót tartottak november 28-án az Ortutay Elemér Szakkollégium és a GörögKör szervezésében a beregszászi Rákóczi-főiskolán.

A kulturális programon Bertók László és Szarka Sándor magyarországi újságírók két munkáját, A hit parazsa című könyvet és a Legázolt egyház című dokumentumfilmet mutatták be - első alkalommal a nagyközönség előtt -, melyek a görögkatolikus egyház kommunizmus alatti megpróbáltatásait és túlélésért folytatott küzdelmeit jelenítik meg.

A szerzők többször is visszatértek Kárpátaljára, hogy minél hitelesebben tudják mindezt szemléltetni.

A könyv Ortutay Elemér hitvalló görögkatolikus pap életét és munkásságát dolgozza fel interjúbeszélgetések formájában. A szerzők megszólaltatták az egykori pályatársakat és tanítványokat; az Ortutay család tagjait, valamint felkeresték azokat a történészeket és egyházfőket, akik átélték a kommunizmus éráját.

Hasonló a felépítése a Legázolt egyház című filmnek is, mely a szovjet hadsereg 1944-es kárpátaljai bevonulásával indul; majd a görögkatolikus egyháznak a pravoszláviába való beolvasztási kísérletével folytatódik; végigvezetve a nézőt Boldog Romzsa Tódor mártírhalálán és a közel öt évtizedes egyházüldözés évein. A görögkatolikus egyház mellett a református és római katolikus felekezetűek megpróbáltatásai is megjelennek a vásznon.

A film ugyanakkor pozitív végkicsengésű: jelen korunk, az élő egyház képeivel ér véget az időutazás.

A könyv- és filmbemutató kezdetén Demkó Ferenc helynök, a Beregszászi Magyar Esperesi Kerültet esperese köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében "mentőövhöz" hasonlította Ortutay Elemért, amelyet a Jóisten azért "dobott be" a görögkatolikus egyház életébe, hogy megmentse azt.

A továbbiakban Erdei Péter, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja szólt a jelenlévőkhöz. Bátor vállalkozásnak nevezte a két magyarországi újságíró munkáját, hiszen az elmúlt években számos könyv, dokumentumfilm, tanulmány készült a szóban forgó időszakról. Reményének adott hangot, hogy új információkkal, más megközelítéssel találkozhatnak azok, akik elolvassák a könyvet, és megtekintik a filmet.

A köszöntők után Marosi Anita, a Kárpátalja.ma újságírója moderálásával családias hangulatú beszélgetés vette kezdetét, melyben a könyv szerzői, Bertók László és Szarka Sándor, valamint az interjúalanyok közül Szabó Konstantin, a Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia prefektusa, Ortutay Csaba, Ortutay Elemér legkisebb gyermeke, valamint Dupka György író vett részt.

A beszélgetést követően levetítették a Legázolt egyház című dokumentumfilmet, majd közös énekléssel, dedikálással és agapéval ért véget a program. Az éneklést a Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia kispapjai vezették, akik advent tiszteletére karácsonyi énekeket is előadtak.

A hit parazsa című könyv megvásárolható az Ortutay Elemér Szakkollégiumban. Érdeklődni a gorogkor.kmf@gmail.com email címen, valamint a +380-50-825-5542-es telefonszámon lehet.