Görögkatolikus sírlepel-kiállítást és nagyböjti ételbemutatót tartottak Beregszászban

2019.04.12

A Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület sírlepel (plascsenyica) kiállítást és nagyböjti ételbemutatót tartott április 10-én Beregszászban, a Rákóczi-főiskolán.
A program első részében görögkatolikus nagyböjti szertartást végeztek: az előszenteltek liturgiáját, a kerület papságának és az egyházközségek híveinek részvételével a Sevcsenkó utcai templomban.
Ezt követően tartották meg a kiállítás megnyitóját a főiskola olvasótermében, melyen először Marosi István, a tárlatot szervező Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség, a GörögKör vezetője szólt az egybegyűltekhez. Bevezetőjében elmondta, hogy a kárpátaljai görögkatolikus vallást, annak rítusát, eszközeit és hagyományait bemutató sorozat első lépése a sírlepel-kiállítás. A kiállított tárgyak a görögkatolikus vallási élet részei, alapjai.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora kiemelte, hogy a GörögKör élen jár a programjaival az általa képviselt görögkatolikus vallás bemutatásában.
Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja örömét fejezte ki, hogy a GörögKör a nagyböjt idején értékes eseményt szervezett a hívek és a kultúrára szomjazó magyar publikum számára.

A továbbiakban Béres Péter, az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia rektora, valamint prof. dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket.

Ezt követően a jelenlévők megtekinthették a kiállítást.

A síri lepel a görögkatolikus szertartásban használt szakrális tárgy, a halott Krisztus textíliára hímzett vagy festett ikonja. Ószlávul plascsenyica, melynek jelentése: ami a síron fekszik.
A keresztények nagypénteken Jézus kínszenvedésére, kereszthalálára és sírba tételére emlékeznek. Ezen a napon végzik el a görögkatolikusok Krisztus sírbatételi vecsernyéjét. A szertartáson a pap - mint a Krisztust eltemető tanítványok egyike - a síri leplet a vállára veszi és megkerüli vele a templomot. A körmenet után a lepel a templomban elkészített, virágokkal feldíszített szent sírba kerül, s a hívek virrasztanak felette.

A leplet a nagyszombati feltámadási szertartáskor az oltárra viszik át. Negyven napig, Jézus mennybemenetelének ünnepéig marad ott.

A kiállítás anyagát az esperesi kerület templomaiban használt sírlepleiből állították össze, melynek központi eleme az egyik, virágokkal feldíszített plascsenyica volt.

A rendezvény másik programja a görögkatolikus nagyböjti eledelekről szólt, melyekről Pősze Roland mátyfalvi görögkatolikus pap tartott ismertetőt. A Mátyfalvi Görögkatolikus Egyházközség több olyan eledelt is elkészített és bemutatott a főiskola Győr termében - lekváros és krumplis derelye, vinyigret, málékásával és gombával töltött káposzta, ludaskása, fánk, koliba, káposztás paszuly -, amelyet a hívek az egyház által előírt negyven napos böjt során fogyasztanak.

A jelenlévők valamennyi ételt megkóstolhatták, azok receptjét pedig brosúra formájában haza is vihették.

A sírlepel-kiállítás április 15-ig tekinthető meg a főiskola olvasótermében.

Marosi Anita

Kárpátalja.ma