Görögkatolikus egyetemisták és főiskolások hétvégéje Csonkapapiban

2014.05.21

Kárpátaljai főiskolások és egyetemisták számára szervezett május 16-a és 18-a között lelki programot a Rákóczi-főiskola görögkatolikus lelkészsége, a GörögKör.

A lelki és szellemi feltöltődésre vágyó fiatalok egy csendes, nyugodt helyen, a Csonkapapi Cigánymissziós Központban gyakorolhatták a keresztény hit elmélyítését. A hétvége alapgondolatát a haladni, építeni, megvallani fogalmak határozták meg.
Az Ungvári Nemzeti Egyetem és a Rákóczi-főiskola 20 hallgatója péntek délután érkezett meg Csonkapapiba, s miután mindenki kényelmesen elhelyezkedett, a közösen elköltött vacsora közben igyekeztek ráhangolódni a hétvégére.
Az est vendéget is tartogatott: Kacsúr András beregszászi színész látogatott ki a fiatalokhoz. A művész a pályafutásáról és a hivatásáról beszélt, illetve elmondta, hogy az ő életében hogyan van jelen Isten. A jelenlévők számos kérdést intéztek a színészhez.
A szombati nap imaórával és közös reggelivel indult, majd Grunda János, a Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség parókusa osztotta meg gondolatait a fiatalokkal. Előadásában arra adott útmutatót, hogy hogyan kövessük Istent a mai, rohanó világban, hogyan tartsuk meg keresztény hitünket, s maradjunk a helyes úton.
A délelőtti program ebéddel zárult, majd a GörögKör jövőbeli terveit vitatták meg a jelenlévők, illetve közösen elvégezték a vecsernyét (alkonyati istentiszteletet).
Esti programként a GörögKör vezetője, Marosi István atya egy filmet vetített le a fiataloknak. A Csodás álmok jönnek című filmdráma Richard Matheson 1987-ben kiadott azonos című regénye alapján készült, rendezője Vincent Ward, főszereplője Robin Williams. A film címét Hamlet egyik monológjából kölcsönözték: "...Mert hogy mi álmok jőnek a halálban, Ha majd leráztuk mind e földi bajt...". A film egyes jelenetei DanteIsteni színjátékára utalnak, s a "mi van a halál után?" klasszikus kérdését boncolgatják.
A főiskolások és egyetemisták hétvégéje vasárnap, a nagybégányi görögkatolikus templomban megtartott Szent Liturgiával és az azt követő ebéddel zárult.

Marosi Anita
Kárpátalja.ma